Зошто обувките се толку важни?

Секој ден трошиме енергија, време и пари за совршен надворешен изглед.
Сепак, да се запрашаме: кога последен пат сме помислиле за здравјето на нашите стапала? Погледнете ги Вашите обувки и помислете на пример дали е правилна нивната форма? Доколку одговорот е негативен, значи дека вашите стапала и нозе се далеку од завидна состојба.
Помалку од 10% од децата се раѓаат со деформации на нозете, а само 45% од возрасните имаат здрави стапала. Основната причина за тоа е погрешниот избор на обувки во детството.

Нозете ја издржуваат целата тежина на телото, ни помагаат да се движиме, едноставно да се чувствуваме живи!
Човекот прави околу 8000 чекори секој ден. Нозете содржат повеќе коски во себе отколку кој било друг орган во нашето тело (¼ од целиот скелет на човекот), потоа 19 мускули, 107 жили и 250 000 потни жлезди.
За да бидете сигурни дека вашите нозе ќе бидат здрави до старост мора внимателно да се грижите за нив.