Како да изберете правилни обувки?

Најважен при изборот на детска обувка е материјалот. Тој треба да биде природен и мек, за да може ногата преку него да дише и да се движи слободно. Мора да бидете сигурни дека обувките:
• добро го опфаќаат глуждот (до четвртата година);
• имаат флексибилен и нелизгав ѓон;
• имаат зајакната, тврда подлога која ќе го спречи поместувањето на стапалото внатре во обувката;
• поседуваат или врвки или лепенки кои ќе овозможат стабилност;
• имаат доволно простор за природно движење и растење на ногата;
Детските обувки не треба да имаат подигната (висока) пета. Такви обувки треба да се носат само во специјални случаи.

Како да се избере правилен број на обувка?

Кога купувате детски обувки, најдобро е детето да биде со вас. Доколку тоа не е можно, тогаш понесете со себе скица од ногата на вашето дете. Задолжително е таа да биде за 12 милиметри поголема од сите страни зошто детското стапало треба да биде слободно во обувката. Кога ќе ги пробувате обувките на детето не треба да употребите сила за да го внесете детското стапало во неа, напротив – ножето треба слободно да влезе во обувката и да се приспособи на неа, а платното од долниот дел треба да биде прилепено за стапалото