Детската нога

Бебињата ги користат нивните ножиња како дополнително сетило. Тие се многу чувствителни и му помагаат на детето да го спознае светот околу себе. Бебешкото стапало е составено од неразвиени, меки коски кои наликуваат на ‘рскавици. Несоодветна обувка би можела да предизвика големи проблеми во процесот на развој на нежното ноже. Истовремено, бебето не може да одреди дали обувката што ја носи му одговара на неговото ноже по големина и широчина.
Развојот на ногата е долг и сукцесивен процес во кој ‘рскавиците стануваат сè потврди и постабилни. Стапалото целосно се оформува дури по шесттата или седмата година.

Совети за родителите

• Бебето на возраст од осум или девет месеци нема потреба од обувки. За да внимавате на стапалата да им биде топло и суво, треба да обувате само чорапи или меки платнени топлинки, коишто во никој случај не треба да бидат тесни.
• Треба да ја проверувате големината на стопалото на секои два-три месеци;
• Веднаш измерете ја должината и ширината на двете стапала;
• Носете патики или спортски обувки кога се бавите со спорт!
• Не користете за вашето дете обувки носени од друго дете. Секое дете има различни стапала, а обувките се прилагодуваат на нивната форма;
• До тригодишна возраст, барајте професионално мислење за стапалата и нозете на вашето дете, барем еднаш или двапати годишно. Доколку забележите проблем, консултирајте се со ортопед!
• Кога вашето дете ќе наполни три години, направете целосен ортопедски преглед;
• Следете каква било деформација на палците или останатите прсти на нозете;
• Сечете ги навремено и внимателно ноктите на нозете.