Одржување

Инструкции за сушење

Влажните обувки задолжително се сушат на собна температура. Многу често луѓето ги сушат влажните обувки до радијатор или друг директен извор на топлина, меѓутоа тоа е погрешно!

Инструкции за чистење на дамки

Валканите обувки треба да се исчистат од калта и нечистотиите и да се исушат, пред да се третираат со креми или останати средства за отстранување на дамки.

Кожа

Избришете ги внимателно обувките со влажна ткаенина, користејќи мек сапун и ладна вода. Не ги перете обувките во машина за перење на алишта! Не користете избелувачи! По сушењето, нанесете рамномерно крем за одржување на обувката на целата површина, притоа доколку користите крем во боја, бојата на кремот треба да одговара со бојата на обувката! Сепак, користете безбоен крем за светли обувки или обувки од природна кожа.

Велур и нубук

За обувките од овие материјали, пред сушењето отстранете ги замрсените дамки со специјална четка за велур или нубук! Не користете вода, бидејќи таа може да биде причинител за познавање на дамките. Мазните дамки се отстрануваат со соодветен препарат за велур или нубук

Синтетички материјали

Во зависност од структурата на материјалот, придружувајте се кон упатството за одржување соодветно за секој материјал: кожа, велур или нубу

Десет совети за убави обувки

Велат дека обувките се олицетворение на човечкиот карактер, без разлика на неговата облека. Затоа како најважен аксесоар се спомнуваат токму тие – обувките! За да оставиме добар вречаток, треба да се грижиме обувките постојано да бидат чисти и во добра состојба.

Различните обувки може потполно да го променат стилот на облеката. Нормално, со текот на времето стануваат износени и стари. За да ги одржите вашите омилени обувки во форма што подолго, Ви предложуваме неколку корисни совети:

1.Пред да ги складирате зимските обувки, задолжително исчистете ги. Би било пожелно да ги чувате во кутии, а не да ги натрупувате еден пар врз друг.

2.Никогаш не ги оставајте обувките коишто ги носите секој ден, валкани со прав или кал. Чистете ги по секое носење и тие ќе ви возвратат со долго и удобно носење.

3.Влажните обувки од кожа најдобро се чистат со топла вода. За да остане кожата мека, може да ги третирате со вазелин илидруго масло погодно за кожа. Дури откако ќе се исушат може да ги бојадисате.

4.Не обувајте нови обувки за првпат на дожд. Најпрвин новите обувки се носат на суво време за да се пополнат порите на потполнките. На тој начин ќе дојде до помалку пропуштање на вода.

5.Дамките на светлите обувки може да се исчистат со тампон натопен во лимонов сок. Задолжително е пред тоа тие да се исчистат од прав и кал.

6.За да ги вардите зимските обувки од влага, намачкајте ги одвреме навреме со рибино масло.

7.Никогаш не ги сушете обувките на печка, парно или силна сончева светлина – постои можност од нивна деформација!

8.Кога немате повеќе боја за обувки, можете да ги премачкате со памук на кој сте ставиле крем за раце или млеко за тело.

9.За да бидете сигурни дека обувките секогаш  ви „светат” носете со себе сунѓер за сјај.

10.Кога соблекувате влажни обувки, внимавајте да не им го згмечите предниот дел. Веднаш по соблекувањето, наполнете ги со сува хартија, превртете ги со подметките нагоре и оставете ги да се исушат.

Најважно!!!

 • Полирајте ги обувките пред да излезете надвор;
 • Доколку обувките се влажни, тапкајте ги со сува хартија за да ја соберете водата а потоа оставете ги да се исушат на собна температура;
 • Пред да ги перете обувките, проверете дали материјалот од  којшто се направени дозволува нивно перење;
 • Пред перење на обувките, исчистете ги од кал и извадете ги врвките, бидејќи врвките треба да се перат одделно од обувките;
 • За да не добијат обувките непријатен мирис, користете специјален дезодоранс или пудра;
 • Менувајте ги влошките на обувките редовно!

Упатство за одржување на обувките

 • Користете ги обувките соодветно на сезоната за којашто се наменети
 • Чувајте ги обувките на собна температура на суво и проветрено место.
 • Начинот на дневно користење на обувките ќе го определи нивниот век.
 • Периодично менувајте ги или чистете ги влошките на обувките.
 • Обувките треба да се проветруваат.
 • Кога се носат на боса нога или доколку се носат со синтетички чорапи / хулахопки, обувките може да добијат лош мирис. Поради тоа треба да се избегнува носење на обувките на боса нога и редовно да се менуваат чорапите / хулахопките.
 • Обувките во чијашто декларација нема натпис waterproof може да пропуштаат вода. Влажните обувки треба да се одржуваат според упатсвото дадено во декларацијата.
 • Најдобро е влажните обувки да се сушат на собна температура.
 • Треба да се избегнува директен контакт на обувките со морска вода, како и предолго изложување на сонце.
 • Обувките не треба да се чуваат влажни.
 • Не сушете ги влажните обувки принудно (со парно, на сонце или на друг директен извор на топлина).

Информација за одржувањето:

 • Не ги перете обувките во машина за перење на алишта! Не ги перете на рака! Не  користете избелувачи!
 • Валканите обувки од природна или вешачка кожа треба да се чистат со влажна крпа или мек сапун;
 • Доколку обувките се влажни, најпрво се сушат со сува крпа,а потоа се оставаат да се исушат на собна температура;
 • Обувките од нубук или велур треба да се исчеткаат до специјална четка или средство за чистење на велур.