Ние користиме колачиња и слични технологии за да ги запомниме вашите преференци, да ја мериме ефективноста на нашите кампањи и да анализираме деперсонализирани податоци за да ги подобриме перформансите на нашата страница. Со избирање „Прифати“, вие се согласувате за употреба на колачиња.

 Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

 • За техничко функционирање на веб страницата;
 • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
 • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
 • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Технички потребни колачиња – колачиња кои се неопходни за правилно функционирање на основните функции на веб-страната како навигација, онлајн купување, наплата, статистика за посета на сајтот, оптимизација на содржината и сл. Овие колачиња не содржат никакви лични информации и не може да се исклучат со овие поставки. Повеќе опции во врска со користење на колачиња може да прилагодите во Вашиот интернет пребарувач, со цел да ги блокира или да Ве извести за овие колачиња, при што некои делови од веб-страната нема правилно да функционираат.

Колачиња за аналитика – колачиња кои ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќај, со цел да ги измериме и подобриме перформансите на веб-страната. Тие ни помагаат да анализираме кои страници се најпосетени и да видиме како посетителите се движат низ страната. Сите информации што ги собираат овие колачиња се агрегирани и анонимни.

Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.

Кои информации ги собираме?

За време на посетата на интернет страната, Вашата приватност целосно се почитува. Фади и Мат во своето работење го почитува Законот за заштита на личните податоци и сите други прописи кои на кој било начин пропишуваат посебен третман на личните податоци на корисниците.

Фади и Мат доаѓа само до оние лични податоци кои корисниците решиле да ги остават при регистрирањето. Фади и Мат на ниту еден начин истите податоци нема да ги класифицира, групира или употреби за кои било други цели освен за законска комуникација со самите корисници.

Корисникот при регистрирањето е должен да ги внесе само оние податоци кои се специјално означени во образецот за регистрација. Тие податоци се собираат исклучиво за законска комуникација со корисниците, на пример внесување на законските елементи на фактурата. Фади и Мат ги применува сите стандарди за чување на личните податоци, како и стандарди за бришење на личните податоци во согласност со важечките прописи во Македонија.

Како поединец, регистриран на нашата веб страница, имате право да дознаете кои ваши податоци ги поседуваме и да ги промените доколку е неопходно. Исто така имате право да се спротивставите на понатамошното прибирање податоци. Ќе ги превземеме сите мерки како би можеле да ги исполниме вашите барања.

Со прибирање на овие податоци Фади и Мат го постигнува следново:

 • Ви го олеснува користењето на страницата со тоа што нема да имате потреба да ги впишувате вашите податоци повеќе од еднаш.
 • Ни помага да ги проследиме информациите и известувањата побргу.
 • Ни помага да ви обезбедиме текстови со содржини кои се важни за вас.
 • Бргу ќе можете да пронајдете услуги или информации кои ги има и ги дава Фади и мат.
 • Ги користиме податоците како би ја унапредиле страната.
 • Да ги одредиме општите трендови во рамки на страната и нејзината употреба.
 • Да ве известуваме за новите производи, посебните понуди, нови информации и други нови услуги.

При посета на интернет страната, matstar.mk ги обработува Вашите лични податоци (лични податоци како име, презиме, адреса и информации за контакт), само доколку доброволно ги дадете преку регистрирање на нашата интернет страна, заради користење на нашите услуги и производи, електронски нарачки при online продажба и електронско плаќање на нарачка.

Ние ги користиме информациите за нарачката: Име и Презиме, Адреса, Град, Телефон и Електронска пошта.

 • за да ги исполниме сите нарачки направени преку веб-страницата (вклучително и обработка на вашите информации за плаќање, договарање за испорака или потврди за нарачки)
 • за да комуницираме со вас – стапиме во контакт
 • за проверка на нашите нарачки за потенцијален ризик или измама.
 • исто така податоците кои сте ги споделиле со нас може да ги употребиме за да ви дадеме нови информации или рекламирање во врска со нашите производи ако сте го селектирале копчето „Сакам да бидам во тек со сите новости“.

ЗАШТИТА НА ПОДАТОЦИ

ИЗЈАВА ЗА ЗАШТИТА НА ДОВЕРЛИВИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА ТРАНСАКЦИИТЕ

Опис на начинот на заштита на доверливите податоци за трансакцијата:
„При плаќањето со картичка преку интернет, внесот на податоците за картичката се врши на заштитена страница на банката. Сигурноста на податоците при плаќањето со картичка, ги гарантира процесорот на платежните картички на чии страници се извршува целокупниот процес на плаќања. Ниту во еден момент Фади и мат, ниту пак Банката која овозможува прифаќање на платежните картички, нема пристап до податоците од вашата платежна картичка.”

“При внесувањето на податоците од платежната картичка, доверливите информации се пренесуваат по пат на јавна мрежа во заштитена (криптирана) форма со употреба на SSL протоколот и PKI системот, како моментално најсовремена технологија.”
Сигурноста на податоците при купувањето, ги гарантира процесорот на платежните картички, Халк банка Скопје, така што комплетниот процес на наплата се извршува на страницата на банката. Ниту во еден момент податоците за платежната картичка не се достапни во нашиот систем.

Враќањето на средствата се врши исклучиво преку VISA и Maestro методата на плаќање, што значи дека банката на барање на продавачот ќе изврши поврат на сметката на корисникот на платежната картичка.

Контакт на Офицерот за заштита на лични податоци

Сите прашања и барања во врска со обработката на личните податоци, и во врска со оваа Политика на приватност, корисниците може да ги упатат до Офицерот за заштита на лични податоци Севим Исмаили преку следниот контакт:

 • Телефон: 072/222-047
 • e-mail: matstarmk@gmail.com