Влажните обувки задолжително се сушат на собна температура. Многу често луѓето ги сушат влажните обувки до радијатор или друг директен извор на топлина, меѓутоа тоа е погрешно!
Валканите обувки треба да се исчистат од калта и нечистотиите и да се исушат, пред да се третираат со креми или останати средства за отстранување на дамки.
Кожа
Избришете ги внимателно обувките со влажна ткаенина, користејќи мек сапун и ладна вода. Не ги перете обувките во машина за перење на алишта! Не користете избелувачи! По сушењето, нанесете рамномерно крем за одржување на обувката на целата површина, притоа доколку користите крем во боја, бојата на кремот треба да одговара со бојата на обувката! Сепак, користете безбоен крем за светли обувки или обувки од природна кожа.
Велур и нубук
За обувките од овие материјали, пред сушењето отстранете ги замрсените дамки со специјална четка за велур или нубук! Не користете вода, бидејќи таа може да биде причинител за познавање на дамките. Мазните дамки се отстрануваат со соодветен препарат за велур или нубук
Синтетички материјали
Во зависност од структурата на материјалот, придружувајте се кон упатството за одржување соодветно за секој материјал: кожа, велур или нубу

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *