Бебињата ги користат нивните ножиња како дополнително сетило. Тие се многу чувствителни и му помагаат на детето да го спознае светот околу себе. Бебешкото стапало е составено од неразвиени, меки коски кои наликуваат на ‘рскавици. Несоодветна обувка би можела да предизвика големи проблеми во процесот на развој на нежното ноже. Истовремено, бебето не може да одреди дали обувката што ја носи му одговара на неговото ноже по големина и широчина.
Развојот на ногата е долг и сукцесивен процес во кој ‘рскавиците стануваат сè потврди и постабилни. Стапалото целосно се оформува дури по шесттата или седмата година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *