Велат дека обувките се олицетворение на човечкиот карактер, без разлика на неговата облека. Затоа како најважен аксесоар се спомнуваат токму тие – обувките! За да оставиме добар вречаток, треба да се грижиме обувките постојано да бидат чисти и во добра состојба.
Различните обувки може потполно да го променат стилот на облеката. Нормално, со текот на времето стануваат износени и стари. За да ги одржите вашите омилени обувки во форма што подолго, Ви предложуваме неколку корисни совети:

  1. Пред да ги складирате зимските обувки, задолжително исчистете ги. Би било пожелно да ги чувате во кутии, а не да ги натрупувате еден пар врз друг.
  2. Никогаш не ги оставајте обувките коишто ги носите секој ден, валкани со прав или кал. Чистете ги по секое носење и тие ќе ви возвратат со долго и удобно носење.
  3. Влажните обувки од кожа најдобро се чистат со топла вода. За да остане кожата мека, може да ги третирате со вазелин илидруго масло погодно за кожа. Дури откако ќе се исушат може да ги бојадисате.
  4. Не обувајте нови обувки за првпат на дожд. Најпрвин новите обувки се носат на суво време за да се пополнат порите на потполнките. На тој начин ќе дојде до помалку пропуштање на вода.
  5. Дамките на светлите обувки може да се исчистат со тампон натопен во лимонов сок. Задолжително е пред тоа тие да се исчистат од прав и кал.
  6. За да ги вардите зимските обувки од влага, намачкајте ги одвреме навреме со рибино масло.
  7. Никогаш не ги сушете обувките на печка, парно или силна сончева светлина – постои можност од нивна деформација!
  8. Кога немате повеќе боја за обувки, можете да ги премачкате со памук на кој сте ставиле крем за раце или млеко за тело.
  9. За да бидете сигурни дека обувките секогаш ви „светат” носете со себе сунѓер за сјај.
  10. Кога соблекувате влажни обувки, внимавајте да не им го згмечите предниот дел. Веднаш по соблекувањето, наполнете ги со сува хартија, превртете ги со подметките нагоре и оставете ги да се исушат.

Најважно!!!
•Полирајте ги обувките пред да излезете надвор;
•Доколку обувките се влажни, тапкајте ги со сува хартија за да ја соберете водата а потоа оставете ги да се исушат на собна температура;
•Пред да ги перете обувките, проверете дали материјалот од којшто се направени дозволува нивно перење;
•Пред перење на обувките, исчистете ги од кал и извадете ги врвките, бидејќи врвките треба да се перат одделно од обувките;
•За да не добијат обувките непријатен мирис, користете специјален дезодоранс или пудра;
•Менувајте ги влошките на обувките редовно!
Упатство за одржување на обувките
•Користете ги обувките соодветно на сезоната за којашто се наменети
•Чувајте ги обувките на собна температура на суво и проветрено место.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *